Слънчев колектор с налягане

Характеристика

Външен резорвоар : Al-Zn стоманено покритие / цветна стомана
Вътрешен резервоар : SUS 304-2B неръждаема стомана
Изолационен материал : Полиуретанова пяна
Вакуумни тръби : Боросиликатно стъкло 3.3
Покритие на абсорбатора : AL-N-AL
Рамка : Алуминиева или с неръждаемо покритие
Работно нaлягане : 0.3 МРа


Принцип на работа на колектор с налягане


Вакуумните тръби трансформират слънчевата енергия в топлинна енергия,която се пренася към тръбите от неръждаема стомана посредством алуминиево ребро с висока абсорбация на слънчева енергия .
И тук принципа на работа е същият както при другия вид колектори , флуида циркулира в затворен кръг. Движението на флуида от колектора към топлообменника в бойлера ,където топлината се предава на водата(която е питейна) в бойлера , се извършва в тръбна инсталация с помоща на помпа. Охладеният флуид се връща обратно към колектора по обратния тръбен път.
Затоплената вода в бойлера се издига в горната му част. Водата циркулира в бойлера посредством конвекцията . Топлата вода се издига нагоре ,където се намира и изхода (отвора), от който  ползваме топлата вода ,а студената вода пада към дъното на бойлера , там се намира и входа от който се зарежда бойлера със студена вода от водопреносната мрежа. С посочената  слънчева система състояща се от  един или няколко слънчеви колектори и бойлер, литрите на който зависят от потребленито на топла вода  в дадено домакинство,питейната вода в бойлера през лятото се загрява предимно от слънчевите колектори на соларната система.През останалите сезони за загряването на водата , освен слънчеви колектори се използват източници за допълнително загряване на водата, посредством ел. нагревател или от допълнителен топлообменник, който се намира в горната част на бойлера.Преминаващият през този топлообменник флуид може да бъде загрят чрез котел (работещ на твърдо или течно гориво) или камина с водна риза.
  Годишният резултат от използването на слънчева система за загряване на вода за битови нужди  в процентно съотношение, е че спестяваме между 60% и70% от разходите за тола вода (в зависимост  от района в който се намираме).Оставащите 30%-40% се покриват от от допълнителното загряване на водата в  бойлера.

Слънчевият колектор може да работи дори ако има няколко счупени тръби.

 

 
 
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!